Press "Enter" to skip to content

Türk Devletleri Teşkilatı’ndan Kazakistan’la Bağlı Açıklama

Siyasi Baskı ve Kıtlık Kurbanları Anıtı

Bayraqdar.info – Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kazakistan’ın Siyasi Baskı ve Kıtlık Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle bir mesaj yayınlamış bulunmaktadır.

Önemini dikkate alarak mesajı tam olarak değerli okurlarımıza sunuyoruz.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri’nin Kazakistan’ın Siyasi Baskı ve Kıtlık Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle mesajı

Kazakistan bugün, geçen yüzyılın ilk yarısında Sovyet Komünist Partisi ve Sovyet Totaliter rejimi tarafından yürütülen açlık ve siyasi baskı politikası sonucu 4 milyondan fazla masum Kazak vatandaşının maruz kaldığı, 3 milyondan fazlasının hayatını kaybettiği Siyasi Baskı ve Kıtlık Kurbanlarını anmaktadır.

Türk dünyasının medeniyet beşiği Kazakistan, insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş büyük bir terör ve kıyıma maruz kalmıştır. 20. yüzyılın en trajik olaylarının yaşandığı bu dönemde Kazak milleti nüfusunun yarısını kaybetmiştir. Dünyada hiçbir modern ulus böyle trajik bir kaderi yaşamamıştır.

Kitlesel kıtlığı, Kazak seçkinlerine ve aydınlarına yönelik siyasi baskı ve suikastler izlemiştir. Binlerce insan siyasi nedenlerle hapse atılmış ve çoğu idama mahkum edilmiştir. Bu dönemde Kazakistan’da, baskı kurbanlarını ve ailelerini en korkunç koşullarda gözaltında tutmak üzere yaklaşık 20 kamp kurulmuştur.

Bu Stalinist etnik temizlik politikası sonucunda 1 milyondan fazla insan vatanlarını terk etmek zorunda kalmıştır.

Bugün Kazakistan halkı bu korkunç dönemin kurbanı tüm masum insanların aziz hatırası önünde saygıyla eğilmektedir.

Biz de bu önemli günde yakın tarihte yaşanan bu insani felaketin tüm kurbanlarını saygıyla anmak üzere Kazak kardeşlerimize katılıyoruz.

Bu vesileyle, toplu kıtlık gibi trajik olayların ve kitlesel siyasi cinayetler gibi korkunç uygulamaların önlenmesi, ülkelerimizin ve halklarımızın ve tüm dünyanın barışçıl ve istikrarlı bir şekilde kalkınmasını sağlamak üzere hepimizin elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğini tekrar ifade ediyoruz.

Baghdad Amreyev
Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri

Mission News Theme by Compete Themes.