Press "Enter" to skip to content

NATO ve Yaklaşan ABD Seçimləri

Dos. Dr. Fatih ÇAĞATAY

Son yeniləmə: 15 Mart 2024 15:38

Dos. Dr. Fatih Çağatay Baz – Özel olarak BAYRAQDAR MEDİA için

BAYRAQDAR MEDİA – Son günlerde NATO hakkında açıklamalar başta ABD olmak üzere ülkelerin gündeminde yer aldı.

NATO yani Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, 4 Nisan 1949’da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması’ na dayanarak kuruldu. İsveç, ABD’nin başkenti Washington’ da düzenlenen giriş protokolü kabul töreniyle birlikte NATO’nun resmen 32. üyesi oldu. ABD Başkanı Biden, yazılı bir açıklama yaparak İsveç’ in NATO üyeliğine ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

ABD Eski Başkanı Trump “Finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO müttefiklerine yönelik herhangi bir Rus saldırısını engellemeyeceğini” ifade etti. Sonraki açıklamalarında da bu kararının arkasında olduğunu vurguladı. Bu ifadelere Avrupalı çok sayıda siyasinin yanı sıra Biden’dan da tepki geldi. Trump ise, Biden ve Avrupalı siyasilerin tepkilerine rağmen ifadesinin hala arkasında olduğunu söyledi.

ABD Senatosundan geçen ve Ukrayna ile İsrail’e 95 milyar dolarlık yeni destek paketinin Temsilciler Meclisinden geçmesini istediği sırada Trump’ ın sözlerini Biden eleştirmişti. Bir diğer açıklama ise Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates’den geldi. Bates Trump’ın ifadelerini “Dehşet verici ve akıl dışı” olarak nitelendirdi. Şu ifadelerde bulundu: “En yakın müttefiklerimizin işgalini teşvik etmek… Amerikan ulusal güvenliğini, küresel istikrarı ve ekonomimizi tehlikeye atar.”

Başka bir programda Trump, “Ödeme yapmayacaklarsa biz de onları korumayacağız. Anladınız mı?” ifadelerini kullandı. İşler ABD açısından restleşerek ilerlemeye devam ediyor.
ABD seçimleri 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Yaklaşan seçimler öncesi Trump kampanya konuşmalarında sürekli olarak NATO gibi uluslararası örgütleri eleştiriyor. Ayrıca Washington’ un bu örgütler için milyarlarca dolar harcamasına karşı çıktığını da ifade ediyor.

Tüm bu tartışmalara NATO’dan cevap geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yazılı bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Müttefiklerin birbirlerini savunmayacağına dair herhangi bir öneri, ABD dahil tüm güvenliğimizi baltalar ve Amerikalı ve Avrupalı askerleri daha fazla risk altına sokar.” dedi.

Başta Ukrayna ve İsrail’e yeni destek paketlerinin talep edilmesi, yaklaşan ABD seçimleri, NATO’ya Finlandiya’nın ardından İsveç’in üye olması gündem oluşturdu. ABD’de Demokrat ve Cumhuriyetçilerin muhtemel adaylarının Biden ve Trump olacağı düşünülürse NATO konusunun daha çok tartışılacağı öngörülmektedir.

Mission News Theme by Compete Themes.