Press "Enter" to skip to content

Bakü Şehri Beni Kendine Aşık Etti

Salih Altun və Nadir Azəri

Son yeniləmə: 7 İyun 2022 16:07

Salih Altun: Size kardeşinizin ismini söyleseler ve sizin için ne ifade ediyor diye sorsalar nasıl bir cevap verirseniz Azerbaycan için de biz aynı cevabı veririz

Bayraqdar.info – Mayıs ayında kardeş Türkiye’den Azerbaycan’a çok sayıda misafir geldi. Bir-birinden değerli misafirlerden biri de Eskişehir vali yardımcısı Sn. Salih ALTUN idi. Azerbaycan’a ve Azerbaycan halkına özel bir sevgi besleyen Salih Bey ile görüştük, gezi izlenimlerini öğrendik ve diğer sorularımıza yanıt aldık. Onun bayraqdar.info için özel röportajı’nı sunuyoruz.

-Salih Bey, öncelikle Azerbaycan sizin için ne ifade ediyor?

-Nadir bey, öncelikle sizlere ve okuyucularınıza en derin saygı, sevgi ve muhabbetlerimi iletiyorum. Azerbaycan’ın Türkiye ve Türk milleti için yeri ve önemi bir başkadır. Size kardeşinizin ismini söyleseler ve sizin için ne ifade ediyor diye sorsalar nasıl bir cevap verirseniz Azerbaycan için de biz aynı cevabı veririz. Biz iki devlet – tek milletiz ve bu, sözde değil, özde yaşanan bir olgudur.

Türk Denizi olan Hazar ile Bakü çok güzel ikili olmuşlar

-Yanılmıyorsam, bu Bakü’ye ilk ziyaretiniz. Bu gezi sizde nasıl bir izlenim bıraktı?

-Evet, Azerbaycan’a ve Bakü’ye ilk ziyaretim ve bu üç günlük ziyarette Bakü şehri beni kendine aşık etti. Caddeleri, sokakları, tarihi yapıları, parkları, yeşil alanları, yeni ve modern binaları ile bir bütün olarak çok estetik bir kentle karşılaştım. Türk Denizi olan Hazar ile Bakü çok güzel ikili olmuşlar.

Bu güzel şehrin insanlarını çok misafirperver buldum. Gittiğim her yerde olağan üstü bir ilgi ve sevgiyle karşılandım. Bu ilk ziyaretimi başlangıç ziyareti olarak görüyorum. O kadar güzel anılarla ayrılıyorum ki bu şehirden, bundan böyle her fırsat buldukça Bakü’ye gelmek istiyorum.

-Bakü’ye gelişiniz “TEKNOFEST Azerbaycan” Festivalinin yapıldığı günlere denk geldi. Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin güçlenmesi açısından bu festivali nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Evet, biz de bu vesile ile Bakü’ye gelmiş olduk. Biliyorsunuz, Türkiye savunma sanayi başta olmak üzere bilim ve yerli teknolojide çok önemli adımlar attı. Türk gençlerinin de bu alana ilgisi çok büyük. Beş yıldır düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’in bu yıl Azerbaycan’da da düzenlenmesi son derece anlamlı oldu. Zaten sizin de gördüğünüz üzere, 300 binden fazla kişi burayı ziyaret etti. Ayrıca yarışmalarda dereceye girenler ödüllerini Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev’den aldı. Bu da onlar için çok büyük bir onur oldu.

Salih Altun: Bu tür organizasyonlar iki ülkenin gençlerinin teknoloji alanında da birbirleri ile iletişimini daha kalıcı hale getiriyor

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da buradaydı ve tabii ki her iki ülkeden de çok sayıda üst düzey katılım oldu. Türkiye’nin ilk yerli üretim SİHA ve İHA sistemi Bayraktar TB2’nin mimarı, Baykar Savunma teknik müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti başkanı olan Selçuk Bayraktar Türk gençliğinin büyük hayranlıkla ve imrenerek takip ettiği bir isimdir. Kendisinin teknoloji takımı ile birlikte başlattığı TEKNOFEST’in günümüzde geldiği nokta ve bugün Azerbaycan tarafından gördüğü büyük ilgiyle hep beraber şahit olduk ve iftihar duyduk. Bu tür organizasyonlar iki ülkenin gençlerinin teknoloji alanında da birbirleri ile iletişimini daha kalıcı hale getiriyor. Her anlamda harika bir etkinlik oldu.

Eskişehir ile Bakü arasında çok güzel bir iletişim var

-Ziyaretinizden sonra Eskişehir ile Bakü arasında karşılıklı ziyaretler olabilir mi? Kültürel şahsiyetler, işadamları, aydınlardan oluşan grupların karşılıklı ziyaretleri diyelim…

-Eskişehir ile Bakü arasında çok güzel bir iletişim var. Örneğin, bizim Bakü ziyaretimizin hemen öncesinde Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Sn. Reşad Mammadov, Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosu Sn. Nermine Mustafayeva ve Azerbaycan Milletvekili Sn. Fazil Mustafa, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği ile Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi (UNEC) işbirliği, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ev sahipliğinde “Azerbaycan Kültür ve Sanat Günleri” etkinliği için Eskişehir ilimize gelmişlerdi. Bu tür etkinlik ve ziyaretlerin her yıl artarak devam edeceğine şüphem yok.

Yunus’un şiirlerini okuyan orada kendini bulur

-Siz Yunus Emre hayranısınız. Azerbaycan aynı zamanda bir bilim, sanat ve edebiyat merkezidir. Bu açıdan bakıldığında gelecekte Eskişehir-Bakü edebiyat buluşması hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Evet, Yunus Emre’nin bendeki yeri çok ayrıdır. Yunus’un şiirlerini okuyan orada kendini bulur, insanı ve insanlığı bulur. Bu inkar edilemez doğallık ve samimiyet karşısında hayran olmaktan başka çareniz kalmaz. Başta Yunus Emre olmak üzere Türk Edebiyatı ve sanatının her iki ülkeye ait değerlerinin konu edindiği bir buluşma gerçekleşmesi çok iyi bir fikir.

Bu okullarda eğitim gören Azerbaycanlı öğrencilerimizin bir çoğu ile tanışıyoruz

-Birçok Azerbaycanlı genç Eskişehir’de yüksek öğrenim görmektedir. Onlar hakkındaki genel düşüncenizi öğrenebilir miyiz lütfen.

-Eskişehir bir eğitim kenti. Türkiye’nin önemli akademik kurumlarından Anadolu Üniversitesi, Osman Gazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Eskişehir’de bulunmakta.

Salih Altun: Her fırsat buldukça Bakü’ye gelmek istiyorum

Bu okullarda eğitim gören Azerbaycanlı öğrencilerimizin bir çoğu ile tanışıyoruz ve çeşitli etkinliklerde bir araya geliyoruz. Hepsi çok başarılı pırıl pırıl gençler. Türkiye’den ve Eskişehir’den çok memnun olduklarını gözlemliyorum. Onların eğitimi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, hepsine başarılar diliyorum.

-Bu arada Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği’nin faaliyetleri hakkındaki düşüncelerinizi bilmek isteriz. Derneğin faaliyetleri ve Azerbaycanlıların Eskişehir’in sosyal hayatına katılımı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

-Eskişekir Azerbaycanlılar derneği çok aktif çalışan bir Sivil Toplum Kuruluşu. Başkan Cavid Aydın ve yönetim kurulu çok etkin çalışmalar yürütüyorlar. Geleneksel Çarşamba söyleşilerinden tutun da geziler, seminerler, konferanslar gibi güzel çalışmalara imza atıyorlar. Öğrencilerin ve diğer Azerbaycan Türklerinin sorunları ile yakından ilgileniyorlar. Ben de kendileri ile sürekli iletişim halindeyim, başarılarının devamını diliyorum.

Mission News Theme by Compete Themes.